توضیحی کوتاه درباره هنر سفالگری
یکی از هنرهای جذاب و اصیلی که در شاخه هنرهای تجسمی جای می گیرد، هنر نقاشی روی سفال است. نقاشی روی سفال از دو بخش هنری متفاوت تشکیل می شود. بخشی از آن هنر سفالگری است و بخش دوم آن نیز هنر نقاشی.
در ابتدا این نقاشی ها بسیار ساده بودند و با تکنیک ها و ابزارهای اولیه روی قطعات سفالی ترسیم می شدند. اما به تدریج با گسترش توجه انسان ها به هنر و نقاشی و ارتقای تکنیک های هنر نقاشی و طراحی در بین انسان ها، نقش و نگارهای مختلفی روی قطعات سفالی ترسیم شد و نقاشی هایی از حیوانات، گیاهان و حتی تصویر انسان ها و الهه ها روی سفال ها ترسیم شدند.
تکنیک ها و مراحل انجام کار
در انتخاب تکنیک ها، ابزارها، انتخاب روش ها و نحوه انجام کار باید به مواردی توجه داشت. اول از همه این که چه نوع سفالی برای هنر نقاشی روی سفال ایده آل تر است و باید قطعه سفالی مورد نظر تحت چه شرایطی پخت شده باشد.
نکته بعدی انتخاب نوع رنگ ها و نحوه اعمال آنها روی کار است. رنگ ها باید به صورتی باشند که روی کار ثابت بمانند، پوسته پوسته نشوند و تحت شرایط مختلف دچار فرسودگی نشوند. نکته مهم بعدی این که انتخاب روش ها و تکنیک ها تا حدودی نیز به این بستگی دارد که آیا قطعه سفالی مورد نظر تنها جنبه هنری و نمایشی دارد یا قرار است از آن قطعه به صورت کاربردی استفاده شود.
در دسترس بودن روش ها، آسان بودن و قابل اجرا بودن شان با توجه به میزان امکانات و دسترسی ها و مواردی از این دست نیز در انتخاب روش های مختلف نقاشی روی سفال تاثیر خواهند داشت.
ابزار و وسایل برای نقاشی روی سفال
در انتخاب ابزارهای مورد نیاز برای رنگ آمیزی و طراحی روی سفال باید به روش انتخابی توجه کرد. اما به صورت کلی برای انجام این کار در وهله اول باید یک ظرف سفالی مناسب را انتخاب کرد.
قطعه مورد نظر می تواند صرفا جنبه هنری و نمایشی داشته باشد یا این که یک قطعه کاربردی باشد.
برای آماده سازی ظرف سفالی نیز به یک سری ابزارها از جمله سمباده و چسب چوب نیاز است تا سطح اولیه کار برای شروع نقاشی و رنگ آمیزی آماده شود. در ادامه نیز به رنگ مناسب برای رنگ آمیزی، قلم مو و ابزار نقاشی و … نیاز خواهد بود. برای مواردی که ظروف جنبه کاربردی دارند، به لایه های محافظ روی کار به عنوان لعاب محافظتی نیز احتیاج است.